Help, een vlek op mijn badjas!

Sommige vlekken kunnen ontzettend naar en hardnekkig zijn. Heeft u net een flinke koffiescheut over uw badjas gekregen, dan is direct uitspoelen en in de wasmand stoppen de beste remedie. Maar hoe zit het nu met andere vervelende vlekken? Handig om te weten; fleece badjassen absorberen veel minder snel vervelende vlekken dan katoenen badjassen. Doordat fleece een kunststofmateriaal is zal een vlek minder snel zijn sporen achterlaten. Dat wil zeggen: wanneer het om vloeibare vlekken gaat. Want een lipstickvlek kan ook lelijke sporen nalaten op fleece-materiaal.

Hoe zit het ook alweer?

Badjassen zijn voornamelijk van 2 type materialen gemaakt: Fleece en Katoen. Beiden hebben zo hun eigen voordelen.

Fleece badjas

Een fleece-badjas kunt u vergelijken met een kamerjas . Je gebruikt 'm dus niet als je onder de douche vandaan komt, maar uitsluitend als kamerjas. Fleece materiaal voelt daarnaast net even wat warmer aan dan katoen. Ideaal dus voor in huis.

Katoenen badjas

Een katoenen badjas daarentegen kunt u in beide gevallen gebruiken; zowel kletsnat vanuit sauna, bad of zwembad, maar ook gewoon als kamerjas. Doordat katoen vocht absorbeert en fleece nauwelijks, maakt u een expliciete keuze tussen beiden: gaat uvoor 'extra warm en droog' dan kiest u voor fleece. Gaat u voor een badjas die vocht moet opnemen, dan kiest u logischerwijs voor katoen.

Vlek op mijn badjas!

Zo, met dit gezegd te hebben switchen we weer terug naar 'badjas met vlek'. Hoe krijgt u verschillende type, veel voorkomende vlekken er nu weer snel uit? #Tip: heeft u een nieuwe badjas gekocht? Was 'm altijd eerst even op 30-40C voordat u 'm gaat dragen.

  • Koffievlek. Voor beide type badjassen geldt: z.s.m. uitspoelen. Vooral op katoen kan koffie genadeloos zijn sporen nalaten indien u er niet snel bij bent. Hierna kan de badjas gewoon in de wasmachine en op 40C gewassen worden (in sommige gevallen kan 60C ook aan te raden zijn, maar doe dit niet bij een nieuwe badjas).
  • Vetvlekken. Katoenen badjas: Zijn er vetspetters op uw katoenen badjas terecht gekomen? Dompel de vlekken plaatselijk onder de hete kraan en voeg er wat afwasmiddel aan toe (gewoon doen). Spoel uit en stop vervolgens in de wasmachine. Fleece badjas: Spoel direct uit onder de hete kraan. Behandel de vlek vervolgens met sunlight zeep. Even insmeren, en vervolgens kan de badjas in de wasmachine.
  • Crème/ bodylotion vlekken: Handel identiek zoals bij vetvlekken. Crème en bodylotion zijn immers ook vettig.
  • Bloedvlekken. Dit kunnen nare vlekken worden, mits niet snel behandeld. Een ouderwetse (en effectieve!) methode voor bloedvlekken verwijderen is deze: giet een (ruime) scheut melk over de (oude) bloedvlek. Laat de melk rustig een uur intrekken. Probeer de vlek hierna zoveel mogelijk uit te spoelen. Vervolgens plaatst u de badjas in een teil koud water (halve dag). Laat nu de badjas drogen in de zon. Is er geen zon? Plaats de badjas dan in de wasmachine.
  • Mascara vlek. Mascara is een vervelend goedje om op uw badjas te krijgen. Toch is deze vlek relatief eenvoudig te verwijderen. Neem een watenstaafje, dompel deze in een flesje alcohol, en dep nu net zo lang totdat de vlek verdwijnt. Hierna kan de badjas gewassen worden.
  • Haarverf vlek. Is er haarverf op je badjas gekomen? Pak direct een bus haarlak en bespuit royaal de vlek. Hierna niets uitspoelen, maar direct de badjas in de wasmachine wassen. Tip: voeg hier geen andere kleding aan toe.

Wij geven u graag de beste wastips voor uw badjas !