Voetballers badjas

Voor wie het gemist heeft; afgelopen zondag bracht de NOS een leuke en eveneens historische reportage naar buiten over 'de voetballer in badjas'. Wat blijkt: al sinds zo'n honderd(!) jaar geleden werden de eerste voetballers ná de wedstrijd, of beter gezegd: ná de cupfinale, gehuld in een badjas. En niet zomaar een badjas, want ook hier gelden strikte regels: voor de winnaars was er de rode badjas en voor de verliezende partij de witte badjas. Badjassen waren hierbij keurig voorzien van het logo van de sponsoren. Zo werden de spelers van PSV, na het winnen van het landskampioenschap in 2005, op de foto gezet in rode badjassen en schijnt een van de spelersvrouwen tot op de dag van vandaag nog altijd de badjas te dragen van haar man!

Traditie mét functie

Was het dragen van een badjas, na afloop van de match, gewoon een ludieke actie, of zat er meer achter? De gedachte achter de 'huldiging in badjas' was er één van vooral praktische aard en is van origine uit Groot Brittannië komen overwaaien. Daar was de traditie al zo'n 30 tot 40 jaar eerder in het leven geroepen en vormde hiermee een inspiratiebron voor voetbal huldigingen in Nederland. Voetballers, bikkels als zij zijn, moeten in weer en wind een topprestatie leveren en raken al snel oververhit na afloop van een finalewedstrijd (wat ook nog eens een dosis extra spanning met zich meebrengt). Na afloop kunnen de spelers niet direct richting kleedkamer; er vindt immers op het voetbalveld een huldiging plaats, waar het soms akelig koud kan zijn.

Bescherming van oververhitte lijven

Om de oververhitte spelers te beschermen tegen onderkoeling, en om het absorberen van transpiratie te bespoedigen, werden zij logischerwijs gehesen én dus gehuldigd in een katoenen badjas met embleem of logo. De ene keer betrof het een badjas zonder capuchon en de andere keer mét.

winnaars badjaswitte badjas verliezersrode voetbal badjas

Heerlijk: met capuchon!

De badjas met capuchon moet toch wel de absolute voorkeur krijgen; het (transpiratie-)water gutst menig voetballer van het hoofd na de wedstrijd. Lekker wegduiken in je capuchon zorgt er dan voor dat je niet alsnog kou vat op je (natte) hoofd. De traditie schrijft niet per se 'zonder of met' capuchon voor, het is maar net waar het team of bestuur zijn keuze op laat vallen.

Badjas voor voetballers bestellen bij ons?

Wat profvoetballers kunnen, kunnen amateurs net zo goed! Wie aan de organisatie staat van een voetbalamateurkampioenschap, kan vanzelfsprekend bij badjas.nl terecht voor een bestelling toepasselijke rode of witte badjassen ! Wij verkopen badjassen in alle soorten en maten van verschillende materialen (katoen, fleece, of menging) en in diverse prijsklassen: bij ons vindt u altijd de geschikte badjas! Wie graag een logo of embleem terugziet op de badjassen is eveneens aan het juiste adres bij ons: wij borduren, naaien of bedrukken de badjas met iedere gewenste afbeelding/ logo, of embleem. Natuurlijk adviseren we graag verder wanneer er vragen zijn! U kunt hiervoor vrijblijvend contact opnemen met ons ervaren team: zij staan voor u klaar.